SOS Racisme alerta del “risc d’exclusió social” de moltes olives negres

El darrer informe de SOS Racisme ha alertat del “risc d’exclusió social” a què estan sotmeses moltes olives negres a Catalunya. L’entitat creu que es tracta d’una problemàtica “traumàtica i preocupant”, que posa de manifest que “la xenofòbia agroecològica és molt present a les llars catalanes”. Els dirigents de l’associació ja han traslladat el seu “profund malestar” a l’Agència Catalana del Consum, a la qual han demanat “que vetlli per garantir la igualtat entre vegetals”.

Les denúncies de SOS Racisme es fonamenten en “actituds sospitoses” que, al seu entendre, cada vegada es viuen en més cases del país. “Tots hem estat en el típic dinar en què la gent està morta de gana. Hi ha comensals que fins i tot es mengen el fil del fuet quan no mira ningú. Però, en canvi, cap d’ells prova les olives negres. Prefereixen rellepar el pinyol d’una oliva verda abans que menjar-ne una de negra”, expliquen des de l’entitat. La situació és “tan greu” que, tal com apunta el mateix estudi, les olives negres no tenen sortida “ni als menjadors socials. Els llocs marginals són el millor caldo de cultiu de la xenofòbia. I els restaurants per a pobres de Catalunya són una bomba d’odi contra les olives negres. És la clàssica lluita dels dèbils contra els encara més dèbils”.

Tota aquesta dinàmica s’interpreta com un “clar pas enrere” en comparació amb la d’ara fa uns anys, quan SOS Racisme va aconseguir que la Unió Europea aprovés un decret per regular la presència de les olives negres als vermuts. “Vam aconseguir que es garantís un equilibri proporcional a les banderilles i a les llaunes variades d’aperitiu, per tal que hi hagués la mateixa proporció d’olives negres que d’olives verdes, cebetes, cogombres o trossets de pastanaga. Allò sí que era multiculturalitat gastronòmica. Hi havia harmonia vegetal”.

Les dades que reflecteix l’estudi, però, han capgirat aquella igualtat normalitzada entre olives negres i olives verdes. “Com és que no hi ha olives negres farcides d’anxova o de pebrot?”, es pregunten a SOS Racisme. “Potser perquè no hi ha cap aliment que es vulgui posar al seu interior? Per no haver de notar, cos a cos, la textura d’un vegetal de pell bruna? És execrable”.

Per mirar de corregir-ho, l’associació ha engegat la campanya Apadrina una oliva negra, que tindrà Wakaso Mubarak, futbolista del RCD Espanyol, com a cara insígnia. L’objectiu és aconseguir el mateix ressò mediàtic que, ara fa uns mesos, va obligar la cadena de supermercats Mercadona a rectificar la seva política comercial perquè “només potenciava les marques blanques”.

Trackbacks

  1. […] comissió jurídica de la FUSTA posarà tots aquests fets en coneixement de la Fiscalia de Maltractament a Éssers Vegetals i, entre altres coses, demanarà als Mossos d’Esquadra que faci controls d’alcoholèmia per les […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: