Els fets del Cu-Cut, per Enric Marco

El 25 de novembre del 1905 treballava com a periodista al setmanari satíric ¡Cu-Cut¡ quan una colla de militars van assaltar i destrossar la redacció. Sovint, així ho vaig comprovar a Flossenbürg, una espurna desencadena una onada de repressió, però la l’odi fa anys que rossega per dins els radicals. L’exèrcit espanyol era un dels blancs preferits de la revista perquè veiem els militars com un colpistes, com una institució anacrònica i inoperant que només actuava com el braç executor del govern espanyol contra Catalunya.

Tot plegat va començar quan en SB, un il·lustrador del setmanari, va publicar una vinyeta on ridiculitzava la intenció del govern espanyol de espanyolitzar els alumnes catalans. L’endemà un article meu va irritar els polítics espanyolistes perquè fèiem befa d’Alejandro Lerribera i el cartell del seu partit on apareixia mig despullat. Una setmana abans de l’assalt del 25 de novembre del 1905 un diari madrileny va acusar-me d’importar de manera il·legal Tête de moine i vendre’l a la botiga de la meva àvia.

El 25N del 1905, uns 300 oficials van aparèixer fusell en mà a la seu de la redacció, al 333 del carrer de Còrsega de Barcelona i van destrossar-la. Després es van dirigir a la Impremta Republicana i van cremar-la per evitar que poguéssim editar més números del ¡Cu-Cut¡.Després de l’assalt dels militars, el govern espanyol va decretar-ne la suspensió basant-se en un esborrany escrit per Jota Ramírez, un policia espanyol.

L’endemà de la supressió de la revista, un moviment ciutadà anomenat la voluntat d’un poble va provocar un procés de regeneració democràtica acompanyada d’una revolta social. La societat va entendre que era un moment únic, que els anomenats fets del ¡Cu-Cut¡ suposaven una oportunitat històrica per convocar un referèndum per dotar les redaccions dels mitjans de comunicació catalans d’estructures d’estat. L’assalt del ¡Cu-Cut¡ va servir-me per evitar escriure articles incendiaris al butlletí del camp de Flossenbürg.

Enric Marco

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: