Com vaig fer caure el Mur de Berlín, per Enric Marco

La tarda del 9 de novembre del 1989 com a portaveu del Partit Socialista Alemany vaig rebre una nota d’Egon Krenz, líder del Consell d’Estat de la República Democràtica d’Alemanya (RDA) –la meva pàtria des del 1949, i vaig anar a la conferència de premsa per explicar els acords de govern. La meva tasca era fer saber que tot i l’onada de refugiats que marxaven cap l’oest la RDA es mantindria ferma en la defensa de l’estat socialista. Però, en aquell moment vaig decidir ser valent actuar de manera decisiva.

Mentre caminava cap a la sala de premsa vaig recordar els anys de captiveri a Flossenbürg, l’amistat amb el caporal Hans Schabowski que va fer que en sortir del camp anés a casa seva a Anklam, i allà va ser on va agafar-me la creació de la RDA, l’octubre del 1949, i vaig pensar que els néts d’Hans tenien dret a conèixer la Costa Brava i Barcelona. Sobretot, en aquell moment vaig pensar en l’Angela, la néta d’Hans.

Aleshores, abans que cap periodista fes cap pregunta vaig dir “els alemanys de la República Democràtica poden viatjar sense visat on desitgin”, “amics, aquest 9 de novembre del 1989 és un dia històric, les nostres fronteres estan obertes a tothom”. Després del meu anunci, en Josep Maria Martí Font, mataroní, corresponsal del diari El País a Berlín, va demanar-me que repetís l’anunci.

Recordo que en arribar a casa i posar el telenotícies vaig veure com els alemanys orientals, en general, i els berlinesos, en concret, s’havien reunit al costat del mur demanant als guardes de frontera que els obrissin al moment les portes. Tanco els ulls i recordo ara mateix, els sorpresos i aclaparats VoPos i se m’apareixen els sorpresos i aclaparats SS. Ahir, avui i ara tinc clar que sempre he treballat per la llibertat.

El 2009 amb motiu del vintè aniversari de la caiguda del Mur, la cancellera Angela Merkel va convidar-me al Reichstag per imposar-me la màxima condecoració d’Alemanya. Com bé sabeu no m’agrada gens el protagonisme i vaig rebutjar la distinció i el reconeixement del poble alemany.

Enric Marco

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: