El 12 d’octubre, per Enric Marco

El 12 d’octubre és una data molt Marco, perdoneu que personalitzi però per un cop a la vida em permeto agafar una mica de protagonisme. El 12 d’octubre del 1492, Enric Marco i Moniz a bord de la nau La Pinta va ser el primer mariner a cridar “Terra a la vista” després de 36 dies de viatge entre Europa i Amèrica. Un altre 12 d’octubre, en aquest cas del 1968, Guinea Equatorial va aconseguir la independència gràcies a les meves gestions.

La tradició oral dels Marco sempre ha estat molt important. De fet, a Flössenburg vaig salvar la pell gràcies a les històries que li explicava a en Hans Von Twitter, capità de les SS, mentre jugaven a escacs durant la nit i ell feia guàrdia a la presó del camp. Ara mateix recordo com el 12 d’octubre del 1942 vaig explicar-li al capità Von Twitter, la història de l’avantpassat Marco que va acompanyar Cristòfol Colom en la primera expedició cap a les Índies.

Segons m’havia explicat el meu avi, Enric Marco i Moniz era un mariner d’Arenys de Mar que va coincidir amb Cristòfol Colom –un company d’escola, qui li va aconsellar italianitzar el primer cognom, catalanitzar el nom i castellanitzar el segon cognom per aconseguir subvencions de tots els regnes i poder fer expedicions marítimes. Aleshores, Enri Marc i Mons va passar a dir-se Enric Marco i Moniz.

L’agost del 1492, després d’uns dies de platja a Arenys de Mar, el meu avantpassat va embarçar-se amb en Cristòfor Colom a Palos De la Frontera (Huelva) per iatjar cap a les Índies per una nova ruta cap a l’oest, que li portarà a topar-se amb Amèrica. L’11 d’octubre a la nit, Enric Marco va cridà “Terra a la vista”. L’endemà, el 12 d’octubre van desembarcar en una illa coneguda pels pels natius com Guanahani, que en Marco va rebatejà amb el nom de San Salvador.

D’altra banda, com us anunciava, el 12 d’octubre del 1968, quan treballava com a observador de les Nacions Unides vaig assistir a la proclamació de la independència de Guinea Equatorial. Un procés que havia començat molts anys abans i que havien obligat a la dictadura espanyola a concedir una autonomia al país, i finalment acceptar les demandes dels nacionalistes guineans i les pressions de l’ONU un referèndum l’agost del 1968. La independencia de Guinea Ecuatorial es va proclamar el 12 de octubre de 1968.

Enric Marco

Visita la pàgina de Benegre.cat a Verkami! Moltes gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: