El cop d’estat contra Gorbatxov, per Enric Marco

El 18 d’agost és una data poc associada a cap esdeveniment històric a Catalunya, però és el dia que una colla de dirigents comunistes, el 1991, van intentar donar un cop d’estat a la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS). Aquests ximples van posar sota arrest domiciliari a l’aleshores president Mikhaïl Gorbatxov –que es trobava de vacances a Foros, a Crimea. El 18 d’agost del 1991 em trobava a Leningrad en una missió secreta encarregada pel president d’Espanya, en Felipe González, i el cop d’estat va fer-me viure una aventura apassionant.

El 1991 treballava com a assessor econòmic de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Madrid, més coneguda com a Caja Madrid, y al mateix temps ajudava els serveis secrets espanyols gràcies a la meva experiència a Flössenburg que m’havien convertit en un expert en sobreviure i en espionatge. L’aleshores president del govern d’Espanya, en Felipe González, va demanar-me que anés a Lenningrad en una missió secreta per analitzar la situació financera de la URSS.

El dijous 15 d’agost del 1991 vaig arribar a Lenningrad i vaig allotjar-me a l’Hotel Karelia on vaig ser rebut de manera sospitosa, tot i que al meu visat constava que era auxiliar administratiu d’una empresa de fabricació de cintes adhesives a Córdoba. Els responsables de l’Hotel van avisar a la policia perquè desconfiaven de la meva documentació. Per sort, després un breu interrogatori van demanar-me disculpes i van desitjar-me una bona estada a la URSS.

L’endemà vaig reunir-me al centre de la ciutat, en una cafeteria exclusiva per a turistes estrangers amb un informador a qui coneixia molt bé. Es tractava d’en Pierre Ouedec, un antic company de la Resistència francesa a qui vaig conèixer a Flössenburg. En Pierre va conèixer una infermera russa en sortir del camp de concentració i des del 1947 havia marxar a viure a la URSS amb la Tatiana Solovieva.

En Pierre estava molt ben connectat amb el Vladimir Kriutxkov, cap de l’agència d’intel·ligència soviètica, el KGB, va advertir-me que deixés de preocupar-me per l’anàlisi de la prima de risc de la URSS i em centres en fer arribar a Madrid una informació molt més important: un grup de dirigents comunistes contraris a les polítiques reformistes de Gorbatxov havien creat un Comitè estatal d’emergència per revocar les lleis de reestructuració de la URSS.

El 18 d’agost del 1991 un grup de dirigents soviètics, encapçalats per Gennadi Ianaiev, vicepresident de Gorbatxov, van liderar un intent de cop d’estat que va ser avortat en tres dies. Quan vaig poder parlar amb Felipe González l’únic que va demanar-me és que li portés un manual de cuidar bonsais. Aquells dies vaig comprovar que el món estava a punt de fer un canvi espectacular perquè ja veure que la URSS tenia els dies comptats. Aquell mateix 1991 l’imperi comunista va desaparèixer, la guerra freda va començar a ser història i el comunisme un sistema que començava a passar a la historia a Europa.

Enric Marco

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s