L’Estatut de Núria, per Enric Marco

El 2 d’agost el 1931, el poble de Catalunya va recolzar massivament l’Estatut d’Autonomia que havia liderat Macià des de la recuperació de la Generalitat. Un text sobiranista que havíem parit a Núria, en reclusió, un parell de mesos abans. El govern espanyol trigaria més d’un any en aplicar-lo i, quan per fi va arribar el moment, va durar quatre dies. Si és que no aprenem, no sé perquè ens entestem en anar fent Estatuts. Aquesta és la història de com vam escriure i lluitar el del 1932.

Els anys de la república van ser els més feliços de la meva vida. Espanya era una república i Catalunya acabava de protagonitzar una enèssima baixada de pantalons davant de Madrid. Macià havia declarat la República Catalana a l’abril del 31, però de seguida van venir els Ministros a posar els punts sobre les i. El govern autònom es va suspendre i es va recuperar la Generalitat de Catalunya, santuari del “peix al cove”.

“Enric, haurem de fer un Estatut”, em va dir Macià al pati dels tarongers. Formava part del seu cercle íntim i vaig proposar-li passar uns dies a Núria per portar les aspiracions catalanes al límit. L’Estatut de Núria, li digueren, un text sobiranista i amb una tapa molt maca, que vaig dissenyar jo mateix. A finals de juny ja el teníem llest i a l’agost, vora un 75% de la població catalana va donar un sonor SÍ al referèndum, amb més d’un 99% dels vots. Catalunya estava unida però Espanya, per variar, s’ho prenia amb calma.

Fins al maig del 1932 no van començar a discutir l’Estatut al Congrés dels Diputats, i no va entrar en vigor fins al 9 de setembre. Vam haver d’esperar un any i mig i després va durar quatre dies, concretament fins que la CEDA va inaugurar el “Bienni Negre”. Amb Macià mort, Companys i jo teníem grans converses sobre el futur polític de Catalunya i l’esperança que, algun dia, faríem una Constitució en comptes d’un Estatut. Somnis de joventut.

Vota benegre.cat als Premis Bloc 2012 (Comunicació i Nous Mitjans)!

Enric Marco

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: