El col·lectiu d’avis diu prou a fer de cangur i reclama una normativa reguladora

Una agrupació d’avis i àvies s’encadena a la porta de la Generalitat per denunciar que els seus fills els fan cuidar els néts sistemàticament. Reclamen una normativa que els impedeixi abusar del seu temps lliure i boicotejar la seva jubilació. “Porto tota la vida treballant i ara que estic retirat m’encolomen els néts tot l’estiu… que els aguantin ells”, explica un dels protestants. Benestar Social està desenvolupant una normativa “tipus zona blava” per regular les hores de cangur.

Agitació i tensió extrema la que s’ha viscut aquest matí a la Plaça Sant Jaume de Barcelona quan un grup d’entre 50 i 60 avis i àvies vinguts d’arreu de Catalunya s’ha encadenat vora l’edifici de la Generalitat en senyal de protesta. Els ancians reclamen que “les institucions aturin els nostres fills, estan abusant de nosaltres”. Concretament, el col·lectiu es queixa “d’haver de suportar néts malcriats tot el dia i durant tot l’estiu. Si tenen fills, que els apetxuguin ells”, explica Jofre Siurana, octogenari del Guinardó.

És un dels molts afectats que es compten a Catalunya. Són avis i àvies jubilats que han de fer de cangurs, normalment tot l’estiu. Siurana segueix “no pots dir-li que no a un fill que et demana que cuidis la seva criatura unes hores… però és de tenir molts collons aparcar els nens a casa nostra de sol a sol”. La situació s’ha agreujat els darrers anys perquè “amb l’excusa de que volen descansar a les vacances, els pares se’n van sols a Punta Cana i ara també ens hem de menjar els nens a l’agost”.

Els avis i àvies reclamen que la Generalitat dissenyi un pla urgent de contingència que limiti a 12 hores setmanals l’estona de cangur gratuït. Segons el Departament de Benestar Social i Família, s’està preparant un model “tipus zona blava” on els pares hauran de posar un tiquet als seus fills enganxat amb un imperdible i no passar-se del temps marcat per evitar sancions eoconòmiques.

Segons Eduard Borges, antropòleg de la Universitat de Barcelona, l’abús dels avis com a cangurs ja ve de la prehistòria: “S’han trobat restes que indiquen que quan els homes caçaven i les dones recol·lectaven, els avis de la tribu vigilaven els nanos”. Els primers humans, però, “ho tenien més senzill”, explica Borges, “se’ls emportaven a passejar i, a la que podien, ferien els nens per despertar els instins carnívors de les bestioles salvatges i s’amagaven rere un matoll per veure com els devoraven”.

Comments

  1. Violant d'Hongria says:

    Jo deixo l’hereu amb les dides, ja que els avis viuen a caball entre un castell i altri, i esclar no poden ocupar-se’n. Ara bé no em sembla correcte que els pares vaguin a punta cana sols que s’emportin els avis i els fills. Home, home!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: