Catalunya preguntarà als seus ciutadans si cal fer un referèndum per la independència

“El full de ruta cap a la llibertat nacional està escrit”. El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha encetat així una polèmica roda de premsa per desvetllar el camí del país cap a la independència política. L’executiu català organitzarà un referèndum a la tardor per preguntar a la ciutadania si cal fer un referèndum per l’autodeterminació. El PP ho titlla de “bogeria” i ERC de “gesta Almogàver”. Del PSC no se sap ben bé i els mitjans no es posen d’acord en si han dit alguna cosa.

El president català i líder de CiU s’ha mostrat contundent en assegurar que “deixem enrere el peix al cove per fer un pas decisiu i sòlid cap a la llibertat nacional, anem a per totes”. Així, l’executiu ha anunciat que convocarà un referèndum el proper mes d’octubre per traslladar a la ciutadania el dubte sobre si fer un referèndum per la independència.

La pregunta exacte de la consulta popular encara s’està polint, però podria ser “Creu convenient realitzar una consulta popular sobre l’autodeterminació de Catalunya?”. Artur Mas, il·lusionat, ha explicat que “alguns sectors ens acusaran de radicals i de voler córrer massa, però estem preparats per arribar a un punt de no retorn”.

Preguntat pels periodistes, Mas ha reconegut que la resposta del poble pot portar a equívocs: “Si és que SÍ, pot significar que el poble vol confirmar la independència en un següent referèndum, però també pot voler dir que la vol tombar. Si és que NO, pot interpretar-se com que està tan clar el que vol el poble que no caldria convocar una segona consulta”.

De seguida han anat arribant les reaccions de la resta de partits polítics catalans. El PP titlla la iniciativa de “bogeria separatista” mentre que el PSC ha explicat alguna cosa, però ningú no ho ha escoltat. Per la seva banda, Esquerra lloa “els collons del president i el seu esperit Almogàver”, ICV insisteix que les butlletes siguin en paper reciclat “perquè ens importen molt més els arbres que les persones” i, finalment, SI ho ha celebrat incendiant el peatge de Martorell.

Segons ha pogut saber benegre.cat, l’executiu català ja ha establert contactes amb Indra i Scytl per preparar la consulta. Es tracta de les dues empreses que van muntar el dispositiu de l’exitosa consulta per la Diagonal de Barcelona, promoguda per l’aleshores govern municipal socialista. “Han demostrat solvència i el govern dels millors només vol treballar amb els millors”, ha conclòs Mas.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: