El carnet de crític serà obligatori per parlar d’una pel·lícula o un llibre

L’Acadèmia del Cinema Català i el Gremi d’Editors de Catalunya s’han posar d’acord per exigir una regulació del sector dels mitjans de comunicació, en general, i dels crítics, en concret. Els portaveus de les dues entitats han explicat que “estem farts d’enviar els escriptors a fer entrevistes on el periodista no s’ha llegit el llibre”, o que “després de llegir una crítica al diari creus que han s’han adormit a mitja sessió”. Per la seva part, els mitjans de comunicació han posat el crit al cel i estan elaborant un manifest de crítica.

El president de l’Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, considera que molts cops els professionals del sector tenen la impressió que els crítics han vist la pel·lícula al revés, que la bobina girava del final al principi, i que per això no han entès res de res. Joan es basa en la increïble quantitat de vegades que els crítics confonen el gènere de la pel•lícula, o en l’exposició de la trama que en fan.

Des del Gremi d’Editors de Catalunya, Xavier Mallafré, ha explicat que fa temps que elaboren un cens de les entrevistes que concedeixen els escriptors als mitjans de comunicació. Segons Mallafré, el darrer any i en base a la seva intuïció, només un 69,4% dels professionals –en números absoluts, s’havia llegit ell llibre de l’autor a qui entrevistava. El més alarmant, segons Mallafré, és que només un 49,96% havia entès el llibre.

Per la seva part, els professionals del sector de la comunicació han impulsat un manifest en què critiquen la posició dels cineastes i literats. Els periodistes sostenen que, en primer lloc, s’hauria de demostrar la denuncia que es fa i, en segon lloc, la responsabilitat de tot plegat és dels directors que fan pel·lícules que ningú entén. Els comunicadors també han carregat contra els editors i els han recordat que sense ells no vendrien tants llibres.

Jordi Bafudu, crític literari que col·labora en diversos mitjans, ha assenyalat que “és molt fàcil criticar els crítics, i ha ressaltat que “sovint els llibres són molt dolents perquè és complicat que amb la quantitat d’obres que es publiquen detectat la qualitat”. En aquest sentit, Bafudu ha rebutjat respondre si aquesta és la feina del crític. El crític ha subratllat que el món editorial tracta els llibres com el peix perquè publiquen obres per anar canviant cada dia l’aparador, sense tenir present la qualitat.

En declaracions a Benegre.cat, l’editor Daniel Fechi ha assenyalat que en dos minuts els autors ja saben si l’entrevistador ha llegit el llibre i que la frustració que tenen no hi ha psiquiatre que les atenuï. Segons Fechi, aquest és el principal factor per exigir el carnet de crític.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: