La Generalitat crea la zona blava a la sorra de la platja

La Generalitat i bona part dels ajuntaments dels municipis de la costa semblen haver dit prou als banyistes que s’estan hores i hores a la platja ocupant la sorra sense pagar cap taxa per l’ocupació d’aquest espai públic. Des del l’executiu es considera que ha arribat l’hora que s’acabi amb l’ocupació abusiva de la sorra i promoure que la rotació de banyistes faciliti l’accés a la platja de tots els ciutadans amb ganes de prendre el sol. El gremi de dermatòlegs defensa la mesura, però la Unió Europea (UE) s’hi oposa.

L’època en què les famílies s’instal·len a la platja amb la taula per dinar, cadires, la iaia vestida amb una bata i set tovalloles al voltant –sis de les quals la major part del temps buides, passarà a formar part dels records i de les exposicions de fotografies antigues. Aquest és l’objectiu del projecte de llei de regulació de l’espai públic a la costa que la Generalitat ha consensuat amb la majoria d’ajuntaments amb platges.  Per acabar el tràmit parlamentari i l’entrada en vigor de la llei, els consistoris han de presentar una proposta de tarifes, el sistema de vigilància i les sancions pels infractors.

En una compareixença a la cala Tamariua, a El Pot de la Selva, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha explicat que la Generalitat té les competències per regular l’ocupació pública de les platges. Segons Recoder, s’equivoquen aquells que hi veuen un afany recaptatori per par del govern i els ajuntaments, perquè l’objectiu de la norma és regular l’ocupació de les platges per garantir l’accés a tots els ciutadans. El conseller ha subratllat que sense regulació, i amb el creixement del turisme i l’auge de l’atur, aquest estiu posar una tovallola a la platja seria més complicat que fer-ho en una manifestació a la Via Laietana de Barcelona.

El gremi de dermatòlegs subscriu la mesura perquè considera que pocs ciutadans estaran disposats a estar més de dues hores a la platja, després de pagar 2,30 euros l’hora. Segons Ramon Moreno, president del gremi de dermatòlegs de Catalunya i Andorra, en l’actual context econòmic serà complicat que, per exemple, “una parella amb tres fills i una àvia s’estigui més de dues hores a la platja després d’haver pagar 27,60 euros”. Segons Moreno, “per la salut de la pell és millor que els cremi la butxaca”.

La iniciativa de la Generalitat ha estat molt criticada des de la Unió Europea perquè és considera que les platges ja tenen banderes blaves i que ara amb la zona blava la confusió de senyals pot crear maldecaps als usuaris. Amadeu Altafaj, un dels portaveus de la UE, ha demanat a l’executiu i als ajuntaments costaners que, com a mínim, optin perquè la nova regulació s’anomeni “zona negre”.

Comments

  1. Al final ens faran pagar per anar a cagar. Que fort hem sembla!

  2. me parece una barbaridad tener que pagar a dos euros y pico la hora por persona. Sale mas barato ir a la piscina. Una familia de 4 personas que vivan lejos de la playa les saldrá carisimo, pues si hacen 100 km. para estar una hora ó dos . Pueden cobrar a 50 centimos la hora, no mas.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: