Roses i llibres cada dia

I un 23 d’abril més ens disposem a celebrar un dels grans dies de la cultura i la tradició catalanes, la Diada de Sant Jordi, que ben bé podria ser la Diada Nacional de Catalunya. Si el Drac hagués estat un ferotge rèptil castellà, de ben segur ho celebrariem com a tal. Arriba doncs el dia de la rosa i del llibre, amb la tristor implícita que moltes dones només reben una flor a l’any i que molts gamarussos només llegeixen un llibre a l’any. De fet, alguns encara tenen el de l’any passat pendent.

El 23 d’abril és una jorn on tot es repeteix, any rere any, amb precisió matemàtica. Sol i pluja, la Rambla de Catalunya i principals passeigs catalans atapeïts, plomes il·lustrades competint amb teclats mediàtics i una rosa per habitant, doncs aquest any se’n vendran set milions. De llibres se’n vendran també un bon grapat, la indústria editorial sempre espera salvar l’any amb el dia de Sant Jordi. I és una pena.

Regalar una rosa i un llibre converteixen el 23 d’abril en “el dia més bonic de l’any” per molts catalans i catalanes. La part fosca de la jornada, però, és que moltes dones (i homes) només reben flors avui, un cop l’any, i molts altres catalans i catalanes només comencen (que no vol dir que acabin) el llibre de torn que avui els regalaran per tradició. Quina llàstima!

No ens malinterpreti el lector, Déu ens guardi de criticar el Sant Jordi, que particularment ens agrada molt. Però ens fa molta pena que els llibres només existeixin un de cada 365 dies per una gran part de la ciutadania i dels mitjans de comunicació. Llegir ens fa créixer i rebre o regalar flors ens pot alegrar la setmana. Motius de pes per convertir l’excepcionalitat de Sant Jordi en una pràctica habitual. Flors i llibres, oi tant que sí, però si es pot, cada dia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: