Els catalans, el primer poble de la història en portar ulleres

Una investigació de la Universitat Johns Hopkins (UJH) sosté que es pot saber si els catalans actuals tenen avantpassats nascuts als Països Catalans abans del 1369 per una malformació en el punt on s’uneix l’os nasal amb el frontal. Segons els científics, els catalans van ser el primer poble en portar ulleres i el sistema de subjecció hauria causat la malformació que s’ha anat traslladant de generació en generació.

Richard Andrassy i Berenguer de Cruïlles, els investigadors de la nordamericana UJH que han descobert el tret identificatiu de tenir avantpassats catalans, han dedicat els darrers nou anys a l’estudi de cranis de catalans actuals i del segle XIV. Segons els dos científics, la troballa d’un jaciment de muntures d’ulleres, a Sant Llorenç de Morunys sota la fosa comuna del cementiri de la vil·la del Solsonès, va posar-los sota la pista.

El paleontòleg Berenguer de Cruïlles va ser avisat pel seu oncle -enterramorts a San Llorenç de Morunys- i va anar amb Richard Andrassy al cementiri després de tramitat tots els permisos amb l’Ajuntament del poble per fer-se càrrec dels 669 cranis que han analitzat els darrers nou anys. Aquests cranis són anteriors a l’any 1369 segons el registre de la fosa comuna municipal. Els dos investigadors també van aconseguir una mostra representativa de cranis del s.XX per fer l’anàlisi comparatiu i l’estudi evolutiu.

L’estudi d’Andrassy i Cruïlles conclou que, entre els anys 989 i 1369, els catalans van ser el primer poble en fabricar unes lents per millorar la visió de lluny. Aquestes primitives ulleres eren de fusta i no tenien barnilles sinó que s’aguantaven gràcies a un clau que s’introduïa entre les celles i quedava clavat en la intersecció entre l’os nasal i el frontal. La investigació demostra que mitjançant un reconeixement tàctil es pot determinar si la concavitat és superior a l’habitual –uns 6,9 graus- i aleshores podem parlar d’un català amb orígens anteriors al s. XIV.

L’Institut Català de Paleontologia farà palpacions a tots els ciutadans que ho sol•licitin per determinar si tenen aquesta peculiaritat mundial. A tot això, des del País Basc, Xavier Arzallus, expresident del Partit Nacionalista Basc, ha qüestionat la investigació i ha denunciat que els catalans en no ser una raça com els bascos s’han inventat l’estudi d’Andrassy i Cruïlles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s