Rajoy exigirà el nivell C de castellà als funcionaris

El govern del Partit Popular esperarà fins al primer Consell de Ministres de l’abril vinent per posar en marxa dues mesures que considera impopulars. D’una banda, l’aplicació d’un decret llei de normalització lingüística del castellà, i de l’altra, l’increment en tres punts de l’IVA. El president Mariano Rajoy vol acabar amb el baix nivell lingüístic dels funcionaris públics. En aquest sentit, el futur decret llei preveu que tots els treballadors de l’estat passaran un examen oral i escrit de castellà que determinarà el seu nivell.

La norma establirà cinc nivells de castellà: A (elemental), B (intermedi), C (suficiència) i D (superior). Tots els funcionaris hauran de tenir, com a mínim, el nivell C i aquells que no l’assoleixin veuran reduït el sou un 10%. D’aquesta manera, per exemple, un treballador que suspengui l’examen anual per obtenir el nivell C durant 10 anys, el 2022 no cobrarà res. Davant les protestes dels sindicats, el president els ha recordat que d’aquesta manera desapareixerà el tòpic del funcionari que treballa sota la llei del mínim esforç.

El decret llei de normalització lingüística del castellà era una exigència del sectors més conservadors del Partit Popular i dels intel·lectuals de les FAES, que consideren que els funcionaris cada dia parlem millor l’anglès –com a conseqüència d’Internet- i pitjor l’espanyol.

Segons ha pogut saber Benegre.cat, el sindicat de funcionaris d’Andalusia ha demanat ja que l’examen oral i l’escrit tinguin en compte les variants dialectals. L’executiu espanyol, de moment, ha rebutjat la petició al·legant que això suposaria una despesa inassolible en l’actual etapa de rigor pressupostari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: